Kuchnia brytyjska – co się je w UK? Jeśli zastanawiasz się, z jakich dań słynie Wielka Brytania, to ten artykuł będzie na to odpowiedzią. Kraj ten jest bardzo zróżnicowany pod względem kulturowym, co wynika z długiej historii migracji, kolonizacji i wpływów różnych grup etnicznych. Przekłada się to na różnorodność w kuchni i bogate tradycje kulinarne tego kraju. Trzeba zauważyć, że Brytyjczycy cenią swoje tradycyjne dania, takie jak pieczenie niedzielne, ryby z frytkami, pieczony schab i oczywiście tradycyjne śniadanie angielskie. Warto zaznajomić się z charakterystyką ich kuchni i poznać dania, które są jej podstawowym elementem, dlatego zapraszamy do lektury!

Spis treści

Kuchnia brytyjska – co się je w UK?

Kuchnia brytyjska – co się je w UK? Ciekawość względem brytyjskich smaków może pojawiać się nie tylko u osób, które planują swoją podróż na Wyspy Brytyjskie. Kojarzenie jej tylko z herbatką i słynną rybą z frytkami jest delikatnie krzywdzące, ze względu na to, że kryje ona w sobie zdecydowanie więcej. Pamiętajmy, że na kuchnię brytyjską składają się kuchnie regionalne – angielska, szkocka, walijska oraz północnoirlandzka. Sprawia to, że może się ona pochwalić sporą obszernością względem dań. Które z nich są uważane za najbardziej tradycyjne? Co uwielbiają jeść Brytyjczycy? Jakie przysmaki cieszą się największa popularnością? Sprawdźmy!

Przestrzeń dla Twojej reklamy!

Co charakteryzuje kuchnię Wysp Brytyjskich?

Historia kuchni brytyjskiej jest długa i ewoluowała przez wieki, podlegając wpływom różnych kultur i okresów historycznych. Kształtowały ją osiadające się na jej terenach ludy takie, jak Celtowie, Rzymianie, Wikingowie, Anglosasi oraz Normanowie.

Z czego słynie kuchnia Zjednoczonego Królestwa? Niektórzy kojarzą ją, jaką mdłą i bez wyrazu. Prawdą jest, że jej dania są raczej pozbawione dużej ilości ziół i przypraw, natomiast odznaczają się dość dużą kalorycznością. Śniadania angielskie, pieczenie niedzielne, paszteciki, ryby z frytkami i potrawy przygotowywane z mięsa pieczonego zdecydowanie należą do brytyjskich tradycji kulinarnych. Jagnięcina, wieprzowina, wołowina i drób odgrywają istotną w niej rolę. Częstym składnikiem potraw są również ziemniaki, zwłaszcza w postaci puree ziemniaczanego i frytek. Brytyjczycy są również znani z rytuału picia herbaty, która często podawana jest z herbatnikami.

Tradycyjne dania i desery

Zastanawiasz się, jakie są tradycyjne dania i desery Zjednoczonego Królestwa? Oto kilka z nich:

  1. Sunday Roast – tradycyjne danie podawane w niedzielę zazwyczaj w porze lunchu. Składa się z pieczonego mięsa, tłuczonych ziemniaków i dodatków takich jak, warzywa czy sos.
  2. Beef Wellington – kawałek mięsa wołowego otoczony warstwą pasztetu lub farszu grzybowego z cebulą, czosnkiem i ziołami zawinięty w ciasto francuskie.
  3. Cornish pasty – rodzaj pasztecika, który posiada swoją charakterystyczną formę ułatwiającą utrzymanie go w rękach i spożycia bez konieczności używania sztućców. Jego nadzienie składa się z mielonego mięsa (najczęściej wołowiny), ziemniaków, cebuli oraz warzyw.
  4. Welsh cakes – okrągłe lub owalne placki pieczone na patelni. Są popularną przekąską szczególnie w okresie świątecznym. Mogą być podawane na ciepło lub na zimno. Zawierają rodzynki lub suszone owoce, a także cynamon i gałkę muszkatołową, co nadaje im charakterystycznego smaku.
  5. Haggis – pudding przygotowywany z owczych podrobów oraz mieszanki owsa, cebuli, przypraw i tłuszczu. Podawane jest najczęściej z brukwią lub ziemniakami.
  6. Scotch broth – pożywna zupa na bazie bulionu mięsnego (jagnięciny lub wieprzowiny), a także różnych warzyw i jęczmienia. Danie to jest znane ze swojego treściwego charakteru i spożywane najczęściej w okresie zimowym.
  7. Fish and chips – jedno z najbardziej ikonicznych dań kuchni brytyjskiej. Smażona ryba w cieście lub bułce tartej podawana z frytkami oraz octem słodowym oraz solą.
  8. Bread Pudding – deser przygotowany z resztek chleba lub bułek nasączonych mlekiem lub śmietaną z nutami cynamonu lub wanilii oraz rodzynkami.
  9. Cheesecake – deser, który można znaleźć w wielu restauracjach i kawiarniach, ale Brytyjczycy często także przygotowują go w domu. Jest on często wzbogacany dodatkami, takimi jak owoce, sosy owocowe, galaretki lub czekolada. W przeciwieństwie do niektórych tradycyjnych serników, brytyjski powstaje bez pieczenia lecz masa serowa zostaje schłodzona w lodówce.
Tradycyjne dania i desery

Kuchnia brytyjska – co się je w UK i charakterystyka kuchni regionalnych

Kuchnia brytyjska – co się je w UK? Nie można zapominać, że na całokształt kuchni Wysp Brytyjskich składa się kuchnia angielska, szkocka, walijska oraz północnoirlandzka. Co wyróżnia każdą z nich? Przekonajmy się!

Kuchnia angielska

Anglia, a w szczególności Londyn to miejsce, w którym możemy spotkać dania z całego świata. Pomimo wpływów kulinarnych z różnych kontynentów, spotkamy dania będące kwintesencją kuchni brytyjskiej. Zapewne słyszałeś/aś o full English breakfast, czyli tradycyjnym angielskim śniadaniu. Obfite i znane na całym świecie. Zwykle zawiera jajka, bekon, kiełbasę, pieczone pomidory, fasolę w sosie pomidorowym, grzyby i tosty. Ponadto, należy tutaj wymienić koktajle z krewetek, pudding Yorkshire, krwiste steki oraz apple pie, czyli ciasto wypełnione jabłkami.

W zachodniej Anglii, a dokładnie hrabstwie Lancshire możemy skosztować sera o tej samej nazwie. Znany jest on przede wszystkim ze swej wysokiej jakości. Natomiast, na wybrzeżu wschodniej Anglii przeważają dania z ryb oraz owoców morza.

Darmowe ogłoszenia w UK

Kuchnia szkocka

Kuchnia szkocka ma wiele charakterystycznych dań, które odzwierciedlają nie tylko historię i kulturę, ale także surowe warunki klimatyczne Szkocji. Jest urozmaicona i bazuje na lokalnych produktach, takich jak jagnięcina, owsianka i ryby. Dodatkowo jest ona zdecydowanie bardziej treściwa, niż kuchnia angielska. Ważnym składnikiem tej kuchni jest jagnięcina, z której wykonuje się np. pieczenie czy kotlety. Do potraw mięsnych często przygotowywany jest sos whisky, który nadaje im głęboki smak.

Wśród tradycyjnych zup, należy wymienić Cullen skink, w której głównym składnikiem jest wędzony łupacz, czyli rodzaj dorsza, który jest bardzo popularny w tym regionie. Na śniadanie punktem obowiązkowym jest owsianka podawana z mlekiem lub śmietanką.

Kuchnia walijska i Irlandii Północnej

Czym odznacza się kuchnia walijska? W Walii nadal hoduje się owce, dlatego wiele dań bazuje właśnie na jagnięcinie. Na uwagę zdecydowanie zasługuje tutaj cawl, czyli zupa w której skład wchodzi jagnięcina, marchewka, por, seler, ziemniaki i groch. Kuchnia walijska wykorzystuje w swoich daniach także owoce morze i wodorosty, np. Laverbread.

Kuchnia Irlandii Północnej łączy tradycje irlandzkie z wpływami brytyjskimi i lokalnymi produktami. Dania, takie jak Ulster Fry i Irish Stwe, są ważnymi częściami kultury kulinarnej tego obszaru.

Komentarze

Dodaj komentarz

Zaloguj się

Zarejestruj się

Reset hasła

Wpisz nazwę użytkownika lub adres e-mail, a otrzymasz e-mail z odnośnikiem do ustawienia nowego hasła.