Kuchnia brytyjska – co się je w UK? Jeśli zastanawiasz się, z jakich dań słynie Wielka Brytania, to ten artykuł będzie na to odpowiedzią. Kraj ten jest bardzo zróżnicowany pod względem kulturowym, co wynika z długiej historii migracji, kolonizacji i wpływów różnych grup etnicznych. Przekłada się to na różnorodność w kuchni i bogate tradycje kulinarne tego kraju. Trzeba zauważyć, że Brytyjczycy cenią swoje tradycyjne dania, takie jak pieczenie niedzielne, ryby z frytkami, pieczony schab i oczywiście tradycyjne śniadanie angielskie. Warto zaznajomić się z charakterystyką ich kuchni i poznać dania, które są jej podstawowym elementem, dlatego zapraszamy do lektury!
Spis treści
- Co charakteryzuje kuchnię Wysp Brytyjskich?
- Tradycyjne dania i desery
- Kuchnie regionalne, czyli smaki Anglii, Szkocji, Walii i Irlandii Północnej
Kuchnia brytyjska – co się je w UK?
Kuchnia brytyjska – co się je w UK? Ciekawość względem brytyjskich smaków może pojawiać się nie tylko u osób, które planują swoją podróż na Wyspy Brytyjskie. Kojarzenie jej tylko z herbatką i słynną rybą z frytkami jest delikatnie krzywdzące, ze względu na to, że kryje ona w sobie zdecydowanie więcej. Pamiętajmy, że na kuchnię brytyjską składają się kuchnie regionalne – angielska, szkocka, walijska oraz północnoirlandzka. Sprawia to, że może się ona pochwalić sporą obszernością względem dań. Które z nich są uważane za najbardziej tradycyjne? Co uwielbiają jeść Brytyjczycy? Jakie przysmaki cieszą się największa popularnością? Sprawdźmy!
Co charakteryzuje kuchnię Wysp Brytyjskich?
Historia kuchni brytyjskiej jest długa i ewoluowała przez wieki, podlegając wpływom różnych kultur i okresów historycznych. Kształtowały ją osiadające się na jej terenach ludy takie, jak Celtowie, Rzymianie, Wikingowie, Anglosasi oraz Normanowie.
Z czego słynie kuchnia Zjednoczonego Królestwa? Niektórzy kojarzą ją, jaką mdłą i bez wyrazu. Prawdą jest, że jej dania są raczej pozbawione dużej ilości ziół i przypraw, natomiast odznaczają się dość dużą kalorycznością. Śniadania angielskie, pieczenie niedzielne, paszteciki, ryby z frytkami i potrawy przygotowywane z mięsa pieczonego zdecydowanie należą do brytyjskich tradycji kulinarnych. Jagnięcina, wieprzowina, wołowina i drób odgrywają istotną w niej rolę. Częstym składnikiem potraw są również ziemniaki, zwłaszcza w postaci puree ziemniaczanego i frytek. Brytyjczycy są również znani z rytuału picia herbaty, która często podawana jest z herbatnikami.
Tradycyjne dania i desery
Zastanawiasz się, jakie są tradycyjne dania i desery Zjednoczonego Królestwa? Oto kilka z nich:
- Sunday Roast – tradycyjne danie podawane w niedzielę zazwyczaj w porze lunchu. Składa się z pieczonego mięsa, tłuczonych ziemniaków i dodatków takich jak, warzywa czy sos.
- Beef Wellington – kawałek mięsa wołowego otoczony warstwą pasztetu lub farszu grzybowego z cebulą, czosnkiem i ziołami zawinięty w ciasto francuskie.
- Cornish pasty – rodzaj pasztecika, który posiada swoją charakterystyczną formę ułatwiającą utrzymanie go w rękach i spożycia bez konieczności używania sztućców. Jego nadzienie składa się z mielonego mięsa (najczęściej wołowiny), ziemniaków, cebuli oraz warzyw.
- Welsh cakes – okrągłe lub owalne placki pieczone na patelni. Są popularną przekąską szczególnie w okresie świątecznym. Mogą być podawane na ciepło lub na zimno. Zawierają rodzynki lub suszone owoce, a także cynamon i gałkę muszkatołową, co nadaje im charakterystycznego smaku.
- Haggis – pudding przygotowywany z owczych podrobów oraz mieszanki owsa, cebuli, przypraw i tłuszczu. Podawane jest najczęściej z brukwią lub ziemniakami.
- Scotch broth – pożywna zupa na bazie bulionu mięsnego (jagnięciny lub wieprzowiny), a także różnych warzyw i jęczmienia. Danie to jest znane ze swojego treściwego charakteru i spożywane najczęściej w okresie zimowym.
- Fish and chips – jedno z najbardziej ikonicznych dań kuchni brytyjskiej. Smażona ryba w cieście lub bułce tartej podawana z frytkami oraz octem słodowym oraz solą.
- Bread Pudding – deser przygotowany z resztek chleba lub bułek nasączonych mlekiem lub śmietaną z nutami cynamonu lub wanilii oraz rodzynkami.
- Cheesecake – deser, który można znaleźć w wielu restauracjach i kawiarniach, ale Brytyjczycy często także przygotowują go w domu. Jest on często wzbogacany dodatkami, takimi jak owoce, sosy owocowe, galaretki lub czekolada. W przeciwieństwie do niektórych tradycyjnych serników, brytyjski powstaje bez pieczenia lecz masa serowa zostaje schłodzona w lodówce.
Kuchnia brytyjska – co się je w UK i charakterystyka kuchni regionalnych
Kuchnia brytyjska – co się je w UK? Nie można zapominać, że na całokształt kuchni Wysp Brytyjskich składa się kuchnia angielska, szkocka, walijska oraz północnoirlandzka. Co wyróżnia każdą z nich? Przekonajmy się!
Kuchnia angielska
Anglia, a w szczególności Londyn to miejsce, w którym możemy spotkać dania z całego świata. Pomimo wpływów kulinarnych z różnych kontynentów, spotkamy dania będące kwintesencją kuchni brytyjskiej. Zapewne słyszałeś/aś o full English breakfast, czyli tradycyjnym angielskim śniadaniu. Obfite i znane na całym świecie. Zwykle zawiera jajka, bekon, kiełbasę, pieczone pomidory, fasolę w sosie pomidorowym, grzyby i tosty. Ponadto, należy tutaj wymienić koktajle z krewetek, pudding Yorkshire, krwiste steki oraz apple pie, czyli ciasto wypełnione jabłkami.
W zachodniej Anglii, a dokładnie hrabstwie Lancshire możemy skosztować sera o tej samej nazwie. Znany jest on przede wszystkim ze swej wysokiej jakości. Natomiast, na wybrzeżu wschodniej Anglii przeważają dania z ryb oraz owoców morza.
Kuchnia szkocka
Kuchnia szkocka ma wiele charakterystycznych dań, które odzwierciedlają nie tylko historię i kulturę, ale także surowe warunki klimatyczne Szkocji. Jest urozmaicona i bazuje na lokalnych produktach, takich jak jagnięcina, owsianka i ryby. Dodatkowo jest ona zdecydowanie bardziej treściwa, niż kuchnia angielska. Ważnym składnikiem tej kuchni jest jagnięcina, z której wykonuje się np. pieczenie czy kotlety. Do potraw mięsnych często przygotowywany jest sos whisky, który nadaje im głęboki smak.
Wśród tradycyjnych zup, należy wymienić Cullen skink, w której głównym składnikiem jest wędzony łupacz, czyli rodzaj dorsza, który jest bardzo popularny w tym regionie. Na śniadanie punktem obowiązkowym jest owsianka podawana z mlekiem lub śmietanką.
Kuchnia walijska i Irlandii Północnej
Czym odznacza się kuchnia walijska? W Walii nadal hoduje się owce, dlatego wiele dań bazuje właśnie na jagnięcinie. Na uwagę zdecydowanie zasługuje tutaj cawl, czyli zupa w której skład wchodzi jagnięcina, marchewka, por, seler, ziemniaki i groch. Kuchnia walijska wykorzystuje w swoich daniach także owoce morze i wodorosty, np. Laverbread.
Kuchnia Irlandii Północnej łączy tradycje irlandzkie z wpływami brytyjskimi i lokalnymi produktami. Dania, takie jak Ulster Fry i Irish Stwe, są ważnymi częściami kultury kulinarnej tego obszaru.
Komentarze